klik hier voor de webversie


Nieuwsbrief nummer 2, mei 2023

Deze nieuwsbrief wordt verzonden aan alle beheerders, betrokkenen en belangstellenden van de lokale en regionale meldpunten niet acuut in het land. U kunt zich via deze link abonneren, uw mailadres wijzigen of afmelden voor deze nieuwsbrief. De nieuwsbrief is ook te vinden op ons digitale platform 


Woningcorporaties

In onze kennismakingsronde hebben we, als beheerder van het landelijke meldpunt, al veel partners gesproken. Interessante gesprekken vanuit vele invalshoeken. Zo hebben we ook met vertegenwoordigers van Aedes en CCV gesproken, vanuit de relatie met woonoverlast. Zij zijn zeer actief met het ontwikkelen van instrumenten om woonoverlast tegen te gaan (zie bijv.Toolkit en stappenplan Omgaan met personen met verward gedrag | Aedes en Woonoverlast - CCV Aanpak Woonoverlast (hetccv-woonoverlast.nl) ).

Tijdens onze overleggen kwam verschillende keren de vraag naar voren in hoeverre er een aanhaking is tussen de lokale/regionale meldpunten en de woningcorporaties. Aedes en CCV gaven aan dat er veel verschillen worden geconstateerd. Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen. Zijn de corporaties structureel aangehaakt bij jullie meldpunt? Zo ja, wat is de meerwaarde of waar zitten de valkuilen? Zouden jullie via onze community willen reageren? We zijn benieuwd naar jullie reacties!

beeldbank

Community

We hebben een landelijk digitaal platform Zorgwekkend Gedrag in het leven geroepen. Dit platform (channel) is onder andere bedoeld om goede voorbeelden uit de praktijk te delen, gericht op de samenwerking tussen ketenpartijen. Bekijk de Vraag & Antwoord rubriek en deel vooral je vragen en antwoorden! Inmiddels staat het aantal aanmeldingen voor het channel op 70 deelnemers. U kunt zich aanmelden voor de community via de aanmeldknop hieronder

6 september Netwerkbijeenkomst

Save-the-date!
Op 6 september organiseren wij een Netwerkbijeenkomst Meldpunten Zorgwekkend Gedrag. De dag is bedoeld om elkaar te ontmoeten, te inspireren, elkaars kennis te delen en actuele zaken te bespreken. Ons doel is om dit jaarlijks te organiseren.
We starten om 10.00 uur en sluiten af met een lunch tot 13.30 uur.

Locatie? Wij zouden het een goed idee vinden om deze bijeenkomst te houden in één van jullie meldpunten. Wie wil de eerste locatie zijn voor deze Netwerkbijeenkomst? Laat het ons weten via: marco.meldpuntzorgwekkendgedrag
@jblorenz.nl

Project niet acute zorgmelding vanuit politie naar de meldpunten is van start gegaan.

Op 15 mei heeft de landelijke implementatie plaatsgevonden. Na een periode van testen in de politie regio midden Nederland doet de politie nu in heel Nederland de meldingen van niet acute zorg via de beveiligde postbus. Het project is een samenwerking tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, politie en gemeenten. Voordeel van de nieuwe werkwijze is dat de meldingen veilig veilig en (automatisch) bij het juiste meldpunt aankomen. Ook het formulier voor het doen van een melding van zorgwekkend gedrag is in heel Nederland gelijk. Politie en meldpunten zijn door deze nieuwe stap in de automatisering in staat om sneller, beter en veiliger informatie uit te wisselen. Dit alles met als doel sneller de juiste zorg op de juiste plek.

Doordat het huidige project zich beperkt op aansluiting via de e-mail verwachten we dat de stap om aan te sluiten relatief klein is. De eisen voor beveiliging zijn de gangbare beveiligingseisen en zijn voor livegang getest. Alle meldpunten in Nederland voldoen hieraan. Daarmee is de impact om aan te sluiten voor de meeste meldpunten beperkt. We blijven dit de komende tijd monitoren. De landelijke invoering zal worden gecommuniceerd met alle betrokken partijen.  

Mocht u vragen hebben over dit project kunt u hiervoor terecht bij Ellen Koster, bereikbaar via het volgende e-mailadres: Ellen.Koster@vng.nl


Start!

Sinds 1 maart jl. is jb Lorenz in opdracht van het ministerie van VWS, beheerder van het landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag (0800-1205). Wij hebben het stokje overgenomen van de GGD-GHOR en zijn hen zeer erkentelijk voor de warme overdracht die heeft plaatsgevonden. Mede daardoor is de overgang naadloos en technisch probleemloos verlopen.


Inhoudelijk zetten wij ons de komende 2 jaar graag in om de kennisdeling tussen de lokale en regionale meldpunten te faciliteren en de meldpunten in het lokale of regionale zorglandschap verder in te bedden. We kijken uit naar de samenwerking met alle ketenpartners!


Bianca den Outer en Peter de Jong zijn aanspreekpunt voor de regionale en lokale meldpunten en verantwoordelijk voor het beheer en de doorontwikkeling van het landelijk meldpunt. Samen vormen zij de projectleiding. Voor het technisch beheer van het landelijk meldpunt en de community zijn René Kops en Marco den Outer verantwoordelijk.

beeldbank

beeldbank

Integratie per 1 april 2023 van
Per 1 april 2023 is de website www.meldpuntzorgwekkendgedrag.nl opgehouden te bestaan, omdat de overheid kritisch kijkt naar allerlei extra websites. Alle belangrijke informatie van de website is opgenomen op de algemene website Rijksoverheid.nl. Je kunt nu terecht op Waar kan ik terecht met zorgen om een persoon met verward gedrag? | Rijksoverheid.nl. Uiteraard wordt iedereen automatisch wordt doorgelinkt naar de nieuwe pagina. Tip (indien van toepassing): vergeet niet het www-adres op uw eigen website aan te passen.

Contact
Wij zijn bereikbaar via telefoonnummer 010-3040186 en via het mailadres:
meldpuntzorgwekkendgedrag@jblorenz.nl
Als er spoed is na werktijden en in het weekend, dan zijn we bereikbaar via het telefoonnummer 06-24611542

Iemand anders inschrijven voor de nieuwsbrief? Klik dan hier
uitschrijven? Stuur ons een bericht

Meldpunt zorgwekkend gedrag
meldpuntzorgwekkendgedrag@jblorenz.nl